3. Sociaal domein

Wat wilden we? / Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we gedaan?

Uitvoeringsplan

Wat wilden we?

5.2 Preventie blijft het uitgangspunt binnen het sociaal domein. We gaan door op de ingeslagen ‘preventieve weg’ en blijven de gemeenteraad actief informeren over het resultaat van onze preventieaanpak.

5.3 Het tegengaan van (energie)armoede en schulden zien we als vorm van preventie. Daarom brengen we de mogelijkheden in kaart die onze inwoners hebben om (energie)armoede en schulden te voorkomen. We communiceren daar actief over.

5.9 We onderzoeken in deze bestuursperiode of er extra maatregelen nodig zijn om eenzaamheid tegen te gaan en onze inwoners weerbaarder te maken.

Wat zouden we doen?

Wat hebben we gedaan?

5.2.1 We monitoren en informeren over de resultaten die onze preventieaanpak en de transformatie sociaal domein opleveren.

We informeerden tijdens een beeldvormende avond in september de gemeenteraad over de resultaten van onze huidige preventieaanpak en het transformatieprogramma. In de herijking van het transformatieprogramma die in december 2023 door de raad is vastgesteld is preventie als een belangrijke programmalijn opgenomen.

5.2.2 We voorzien jaarlijks in een preventieplan, waarmee we verantwoorden welke preventieve activiteiten gefinancierd worden vanuit het preventiebudget.

We informeerden tijdens een beeldvormende avond de gemeenteraad over onder meer preventie. Met het herijkte transformatieprogramma hebben we voorgesteld de gemeenteraad twee keer per jaar te informeren over de voortgang van het totale transformatieprogramma, inclusief de preventieve aanpak. De raad heeft in december 2023 ingestemd met het herijkte transformatieprogramma.

5.3.1 We stellen een ‘sociale kaart’ op van activiteiten en interventies die als doel hebben het tegengaan van (energie-)armoede en schulden. Hierbij betrekken we ook de mogelijkheden van schuldhulpverlening.

We hebben een sociale kaart opgesteld.

5.3.2 We communiceren over de sociale kaart en brengen de kaart actief onder de aandacht van onze inwoners.

We brachten onze sociale kaart actief onder de aandacht van inwoners via onder meer sociale media, onze consulenten en lokale kranten. Daarnaast publiceerden we deze kaart op onze website.

5.9.2 We gaan uitzoeken of nader onderzoek dan wel (nieuwe) maatregelen nodig zijn aangaande de weerbaarheid en eenzaamheid van inwoners.

In 2023 hebben GGD en RIVM hun onderzoekscijfers eenzaamheid vrijgegeven per wijk en buurt. Naar aanleiding van die cijfers zijn we in gesprek met de lokale netwerkpartners om in ketenaanpakken en coalities te werken aan het bestrijden van eenzaamheid én het verhogen van de weerbaarheid en vitaliteit bij kwetsbare inwoners (veelal ouderen) en jongeren. Deze cijfers zijn ook meegenomen in het Gezondheid- en Sportbeleid. Daarnaast sluiten we in 2024 aan op het onderzoek vanuit kerngericht werken onder onze inwoners om nog meer inzicht te krijgen in wat inwoners willen inbrengen over eenzaamheid. Afhankelijk van de uitkomsten daarvan zijn mogelijk nieuwe of aanvullende maatregelen nodig.

Overig

Wat wilden we?

A. We realiseren kostenbesparing op Wmo en Jeugdhulp. Daartoe maken we de regels strenger.

B. We realiseren kostenbesparing op Wmo en Jeugdhulp. We gaan voorliggende ondersteuning daartoe vanuit het sociaal team organiseren.

C. We realiseren kostenbesparing op Wmo en Jeugdhulp. We verbeteren daartoe het preventieve aanbod van maatschappelijke partners.

D. We realiseren kostenbesparing op Wmo en Jeugdhulp. We verbeteren daartoe dat het sociaal team vaker doorverwijst naar preventief en voorliggend aanbod.

E. We realiseren kostenbesparing op Wmo en Jeugdhulp. We werken daartoe met een nieuw dashboard.

F. We realiseren kostenbesparing op Wmo en Jeugdhulp. We versterken daarom de samenwerking met het onderwijs en brengen verantwoordelijkheden in beeld.

G. We realiseren kostenbesparing op Wmo en Jeugdhulp. We nemen daartoe maatregelen die gericht zijn op bso plus en kinderopvang.

Wat zouden we doen?

Wat hebben we gedaan?

A.1 We stellen een nieuwe verordening en nieuwe beleidsregels op.

We stelden een nieuwe integrale verordening en nieuwe beleidsregels op. Op 21 maart heeft de gemeenteraad één integrale verordening voor de Wmo en de Jeugdwet vastgesteld.

B.1 We organiseren maatschappelijk werk en groepstrainingen vanuit het sociaal team.

We hebben algemeen maatschappelijk werk, schoolmaatschappelijk werk en groepstrainingen vanuit het sociaal team georganiseerd. Dit aanbod is breed toegankelijk voor al onze inwoners.

C.1 We ontwikkelen pilots die erop gericht zijn het gebruik te bevorderen van preventieve of voorliggende activiteiten als alternatief voor gecontracteerde zorg. Die pilots komen zowel lokaal als regionaal tot stand.

Lokaal is in 2023 de pilot KDV+ BSO+ van start gegaan bij kinderdagverblijf Buitenpret in Rijswijk. De eerste signalen laten voorzichtig zien dat dit een alternatief biedt voor instroom in (vooral ambulante) jeugdzorg. De regiogemeenten Culemborg en Tiel hebben ook een vorm van BSO+ opgezet. Op deze manier kunnen we van elkaars ervaringen leren.

D.1 We brengen het aantal doorverwijzingen vanuit de sociale toegang in beeld.

Dankzij de ontwikkeling van ons dashboard zijn we in staat om het aantal doorverwijzingen Jeugdwet vanuit onze toegang in beeld te brengen. We verwachten u hier in 2024 over te informeren. Ons dashboard geeft nog geen volledig beeld van onze Wmo producten, hier is nog een doorontwikkeling nodig.

D.2 We komen met maatregelen die bevorderen dat er meer gebruik wordt gemaakt van preventief en voorliggend aanbod.

Dit hebben we gedaan door ons voorliggend aanbod beter onder de aandacht te brengen bij verwijzers en scholen. Ook hebben we nieuwe voorliggende producten, zoals maatschappelijk werk en de huishoudcoach intern gepositioneerd. Het feit dat deze onderdeel zijn van de gemeentelijke organisatie zorgt ervoor dat de lijntjes tussen het sociaal team en deze voorliggende diensten kort blijven.

E.1 We werken met een nieuw dashboard dat inzicht geeft in kostenontwikkeling. We gaan het dashboard doorontwikkelen en zorgen voor aansluiting op dashboards van andere gemeenten.

In 2023 is een lokaal dashboard in gebruik genomen waarmee we steeds beter inzicht hebben in het aantal cliënten en kostenontwikkeling. Daarnaast werkten we samen met de regiogemeenten aan een regionaal dashboard. Dit deden we om onderling vergelijkingen te kunnen maken en voor de managementgegevens voor contract- en leveranciersmanagement.

F.1 We realiseren schoolmaatschappelijk werk met als doel de verantwoordelijkheden van onderwijs en gemeente rondom leerlingen met ontwikkel- en opgroeiproblemen beter af te stemmen. Daartoe organiseren we een pilot.

In september zijn we gestart met de inzet van vier uur schoolmaatschappelijk werk per twee weken op alle 13 basisscholen in onze gemeente. Op alle scholen worden spreekuren gehouden en vindt afstemming plaats met de intern begeleider van de school, en soms ook met de gemeente over de ondersteuning die nodig is. Naast individuele hulp worden ook groepstrainingen ingezet om ontwikkel- en opgroeiproblemen te verhelpen of te verminderen. Hierdoor zijn er minder verwijzingen naar het sociaal team van de gemeente voor geïndiceerde jeugdhulp nodig.

G.1 We organiseren maatregelen die erop gericht zijn dat ouders met specialistische kinderopvang een eigen bijdrage betalen. Daartoe organiseren we pilots.

In januari zijn we voor de duur van twee jaar gestart met een nieuwe vorm van financiering van passende kinderopvang en buitenschoolse opvang, ook wel plusopvang genoemd. Net als bij alle kinderen die worden opgevangen op een regulier kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang, wordt een eigen bijdrage berekend met het besluit kinderopvangtoeslag. De gemeente betaalt de kosten voor de extra ondersteuning die nodig is om het kind op te vangen. Door deze vorm van opvang wordt minder gebruik gemaakt van de inzet van specialistische zorg.

Verbonden partijen

  • GGD Gelderland-Zuid
  • Werkzaak

Een overzicht van de verbonden partijen is opgenomen in paragraaf 'Verbonden partijen'.

Deze pagina is gebouwd op 05/29/2024 14:07:20 met de export van 05/29/2024 14:02:56