Paragrafen

Wet open overheid

Wat is de Wet open overheid (Woo)
De Woo trad 1 mei 2022 in werking. Met als doel de overheid transparanter te maken. Daarvoor moet overheidsinformatie beter vindbaar en uitwisselbaar zijn. Dit kan alleen als de informatiehuishouding op orde is.

De Woo kent actieve en passieve openbaarmaking van informatie. De passieve openbaarmaking gebeurt op verzoek. Hierin vervangt de Woo de Wet openbaarheid van bestuur. De actieve openbaarmaking gaat uit van het openbaar maken van informatie uit eigen initiatief. Dit geldt voor een elftal informatiecategorieën.

Implementatie Woo in de gemeente Buren
De projectgroep Woo houdt zich bezig met de implementatie van de Woo in de organisatie. In 2023 stelden we een externe Woo coördinator aan die de implementatie in de organisatie gaat leiden. De kosten hiervan betalen we uit de bijdrage die we ontvangen van de Rijksoverheid.

Financiën
De gemeente Buren ontvangt een bijdrage voor de implementatie van de Woo van de Rijksoverheid.
De bijdrage bestaat uit een structureel en een incidenteel deel. Voor 2023 bedroeg de bijdrage:
Structureel € 61.118 en incidenteel € 58.040.
Deze middelen werden ingezet voor de externe Woo-coördinator.   

Stand van zaken
De gemeente Buren voldoet aan de planning voor de uitrol van de Woo. We hebben een Woo-contactpersoon. De Woo verzoeken worden actief openbaar gemaakt via onze website.

Wat hebben we gedaan in 2023?
We sloten ons aan op de verwijsindex. Dit is een portaal van de rijksoverheid waarin we aangeven welke informatie waar wordt gepubliceerd.
Via de verwijsindex maakten we de volgende informatie openbaar:

De adviseur digitale informatievoorziening startte met het opstellen van een informatiebeleidsplan. Dit plan is de basis voor het op orde brengen van de informatiehuishouding.

Deze pagina is gebouwd op 05/29/2024 14:07:20 met de export van 05/29/2024 14:02:56