Paragrafen

Verbonden partijen

NV Bank Nederlandse Gemeenten

Openbaar belang
en doel

De BNG draagt bij aan de algemene dekkingsmiddelen van onze gemeentelijke organisatie. De NV Bank Nederlandse Gemeenten is de bank van en voor overheden en instellingen voor het maatschappelijk belang en verstrekt krediet tegen lage tarieven aan of onder garantie van Nederlandse overheden. Dat leidt voor de inwoners tot zo laag mogelijke kosten voor maatschappelijke voorzieningen.

Juridische vorm

Overige verbonden partij - Vennootschap

Deelnemende partijen

De N.V. Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) is een bank die volledig in overheidsbezit is. De helft van de aandelen is van de Staat. De andere helft van de aandelen is in bezit van de gemeenten, hoogheemraadschappen en provincies.
De gemeente is vanwege de financiële verhoudingen met het Rijk verplicht een bankrekeningnummer bij de BNG te openen. Hierop worden de algemene uitkering en andere rijksvoorschotten uitbetaald.

Bestuurlijk belang

De aandeelhouders oefenen invloed uit door de vertegenwoordiging in de aandeelhoudersvergadering. Het aantal aandelen van de BNG bedraagt 55.690.720. We bezitten 23.953 aandelen. Dit is 0,04% van het totaal aan aandelen.

Ontwikkelingen

Het eerste half jaar van 2023 was onrustig. Er was tumult op de financiële markten. Een aantal banken ging failliet en er waren maatregelen van centrale banken om de inflatie te beteugelen. De wereldhandel zwakte af en er was onzekerheid over de richting waarin de economie zich zou ontwikkelen. Op het
Europese continent was de impact van de oorlog in Oekraïne nog steeds duidelijk voelbaar. Ondanks deze ontwikkelingen is de BNG in staat geweest klanten te voorzien van de gewenste kredieten. De BNG gaat verder met de ingeslagen weg. Dat doen ze op basis van 'Ons Kompas naar impact' waarin de strategie van de BNG is vastgelegd.

Risico's

Het risicobeheer van BNG Bank is gericht op handhaving van het veilige risicoprofiel van de bank zoals dat tot uitdrukking komt in de uitstekende externe ratings. Daarnaast bleef de BNG binnen haar zogenoemde Risk Appetite, die is vastgelegd in het Risk Appetite Statement 2017. Deze risicorapportage wordt ieder kwartaal opgesteld.

De weerstandscapaciteit van de Bank Nederlandse Gemeenten is wel voldoende om de risico’s die we lopen op te vangen. Daarmee zijn er geen risico’s van materiële betekenis in relatie tot de financiële positie waarvoor geen maatregelen zijn getroffen door de Bank Nederlandse Gemeenten.
Als aandeelhouder van de BNG ontvangen we jaarlijks dividend. Dit hebben we ook meerjarig in de begroting verwerkt. Indien er minder dividend wordt uitgekeerd lopen we een risico op een tekort in onze exploitatie.

Deze pagina is gebouwd op 05/29/2024 14:07:20 met de export van 05/29/2024 14:02:56