2. Fysieke leefomgeving

Wat wilden we? / Wat hebben we gedaan?

Wat hebben we gedaan?

Uitvoeringsplan

Wat wilden we?

4.3 We werken in de eerste helft van deze bestuursperiode de uitvoeringsplannen warmte en klimaatadaptie uit.

4.4 We investeren in duurzame energie, vooral via zonnepanelen en innovatieve projecten. We leveren bij een komend RES-bod geen extra landbouwgrond in.

4.5 Voor het aardgasvrij maken van gebouwen stellen we plannen op per kern en één voor het buitengebied.

4.6 Wij stimuleren woonisolatie, energiebesparing en innovaties zoals lokale energieopslag. We informeren inwoners over bestaande mogelijkheden en subsidies.

4.7 In de periode 2022-2024 concretiseren we de warmtevisie.

4.8 We leveren een startnotitie circulaire economie op.

4.11 Voor het verkeersknelpunt Vogelenzangseweg komen we met een structurele oplossing. We gaan in overleg met de provincie als wegbeheerder voor een structurele oplossing voor de Culemborgseweg in Asch.

4.15 We onderzoeken uiterlijk 2023 welke efficiency maatregelen mogelijk zijn ten aanzien van de Avri.

Wat zouden we doen?

Wat hebben we gedaan?

Uitvoeringsplan warmte:
4.3.1 We starten met inwonersparticipatie van twee nieuwe kernen voor de warmtetransitie.

We zijn gestart met de kernen Lingemeer en Maurik. De werkgroep van Maurik is nog in startfase is en de werkgroep van Lingemeer heeft inmiddels een verkenning van mogelijkheden afgerond. We hebben de gemeenteraad eind 2023 geïnformeerd in een beeldvormende avond over de stand van zaken.

Uitvoeringsplan warmte:
4.3.2 We ontwikkelen voor het buitengebied een plan van aanpak voor de warmtetransitie en intensiveren voorlichting en advies voor energiebesparing.

Er wordt gewerkt aan een nieuw warmte-plan 2024-2026 voor de gemeente Buren. Daarmee is een apart plan voor het buitengebied niet meer nodig. Wel zal het buitengebied in het algemene plan extra aandacht krijgen.  

Uitvoeringsplan warmte:
4.3.3 We pakken de eerste projecten uit het Uitvoeringsplan klimaatadaptatie Buren op.

De eerste lokale projecten zijn opgepakt om te vergroenen, zoals deelname aan het NK tegelwippen of een regentonnenactie. Een ander voorbeeld is de aanpak van de wateroverlast in Lienden.

Uitvoeringsplan klimaatadaptie:
4.3.4 Om wateroverlast te voorkomen, zoeken wij naar een structurele oplossing voor in Lienden.

De maatregelen in de kern Lienden zijn gestart als onderdeel is van de door uw raad vastgestelde aanpak klimaatadaptatie.

Uitvoeringsplan klimaatadaptie:
4.3.5 We werken een pilot uit voor de bebouwde omgeving in Buren met veel 'steenstress' en betrekken daarbij de woningcorporaties.

Een aanpak voor de kern Buren staat nog op de planning. Er is overleg gevoerd met de corporaties over vergroenen van hun woningbezit als onderdeel van de prestatieafspraken.

4.4.1 We stellen een verkenning ‘zon op dak’ op.

De verkenning zon op dak is opgesteld en vastgesteld. De uitvoering hiervan vindt ook al plaats. Hieronder vallen onder andere de onderdelen informatie, een dakscan bedrijven en overleg met woningbouwcorporaties over zon voor huurders.

4.4.2 We voeren duurzame initiatieven versneld uit.

Waar mogelijk is dat gebeurd, maar procedures zijn vaak niet of lastig te versnellen. Bovendien vragen de grotere zon projecten een juiste integrale afweging en procedurele afwikkeling.

4.4.3 We staan open voor en stimuleren lokale initiatieven voor kleine en innovatieve ontwikkelingen van onze inwoners en bedrijven.

We hebben geen initiatieven van inwoners ontvangen die ook daadwerkelijk opgepakt konden worden. Voor bedrijven is regionaal de pilot voor het expertisecentrum opgestart waar Buren aan deelneemt.

4.5.1 We leggen een plan van aanpak ‘aardgasvrij’ voor de kernen en het buitengebied voor aan de gemeenteraad.

We nemen dit nu direct mee in het nieuwe warmteplan 2024-2026. Daarmee is een apart plan voor het buitengebied niet meer nodig. Het krijgt in het warmteplan wel specifieke aandacht

4.6.1 De gemeenteraad stelt het plan ’bespaar, isoleer en meer’ vast.

We werken aan de uitvoering van het isoleer- en bespaarplan en kunnen dat met aanvullende Rijksmiddelen versterkt doen.
We richten ons daarmee ook op inwoners die kampen met energiearmoede. We hebben de gemeenteraad door middel van een raadsinformatiebrief over geïnformeerd.

4.6.2 We maken een plan van aanpak voor intensivering voorlichting en advies voor energiebesparing.

Dit is het isoleer- en bespaarplan dat wordt uitgevoerd met advies en ondersteuning aan inwoners vanuit onder andere het regionale energieloket. Ook de corporaties pakken dit op.

4.7.1 We maken een plan van aanpak voor de warmtetransitie in het buitengebied.

De aanpak buitengebied wordt onderdeel van het warmteplan 2024-2026 als specifiek aandachts-gebied. Dit heeft als voordeel dat het nu één geïntegreerde aanpak voor heel Buren betreft

4.8.1 Aan de hand van een opiniërende bijeenkomst met de gemeenteraad stellen we een startnotitie over circulaire economie op. Op basis van onder meer financiële en personele haalbaarheid worden de vervolgstappen bepaald.

De raad heeft de startnotitie vastgesteld met de ambitie voor een circulair Buren. Ook zijn de eerste stappen gezet, zoals het in gaan zamelen van luiers en incontinentiemateriaal, het ondersteunen van ondernemers via het Living Lab Rivierenland Circulair en het overgaan op afwasbare mokken als gemeente Buren.

4.11.1 We doen een nader onderzoek naar de verbetering van de fietsvoorzieningen aan de Vogelenzangseweg in Lienden (binnen de bebouwde kom).

Dit onderzoek is gestart. In 2024 volgt een voorstel voor de gemeenteraad voor de verbetering van de fietsvoorziening aan de Vogelenzangseweg in Lienden.  

4.11.2 We leggen een verbetervoorstel aan de gemeenteraad voor inclusief financieel kader.

Het verbetervoorstel zal in 2024 worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Het financieel kader maakt onderdeel uit van het voorstel

4.15.1 We onderzoeken of we met de dienstverleningsovereenkomst van de Avri nog kosten kunnen besparen en zaken in eigen beheer van de inwoners kunnen brengen.

Er is een traject gestart om inzichtelijk te maken welke werkzaamheden worden uitgevoerd, hoe vaak en welke kosten er met iedere werkgang gemoeid zijn. Zo krijgen we inzicht in waar winst te behalen is door beheer anders in te regelen. Bijvoorbeeld door het combineren van werkzaamheden, het aanpassen van frequenties of het op een andere wijze uitvoeren van werkzaamheden. Zo krijgen we meer grip op de kosten.

Daarnaast bekeken we ook de mogelijkheden om beheer op een andere manier of met hulp van andere partijen uit te voeren. Allereerst werd gekeken naar een deel van de onderhoudswerkzaamheden op de begraafplaatsen uit te laten voeren door verenigingen die eerst de papierinzameling deden. We hebben de gemeenteraad hierin meegenomen Het doel hiervan is de verenigingen duurzaam alternatieve werkzaamheden te geven, het onderhoud op de begraafplaatsen te verbeteren en kostenstijging voor het onderhoud te voorkomen.

Naast het in de hand houden van kosten had ook een moderner IBOR-beheer met meer nadruk op biodiversiteit de aandacht. Gekeken werd welke kansen er liggen. Sommige keuzes kunnen leiden tot directe kostenreducties. Bijvoorbeeld het verlagen van maaifrequenties waardoor meer biodiversiteit ontstaat en minder maaikosten. Andere keuzes zullen een (kleine) investering vragen om op termijn naast meer biodiversiteit lagere beheerskosten te geven.  

Verbonden partijen

  • Avri
  • Omgevingsdienst Rivierenland (ODR)

Een overzicht van de verbonden partijen is opgenomen in paragraaf 'Verbonden partijen' .

Deze pagina is gebouwd op 05/29/2024 14:07:20 met de export van 05/29/2024 14:02:56